ForumLord
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForumLord


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Neden Esneriz?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
qokce
Yeni Üye
Yeni Üye



Takım : Neden Esneriz? D1e2ee3fede4072d5e25570324a07802
Ruh Hali : Neden Esneriz? Asik10
Mesaj Sayısı : 46
Rep Gücü : 2132
Rep Puanı : 20
Kayıt tarihi : 07/04/09
Yaş : 32
Nerden Nerden : makedonya-türkiye-sivas-istanbul

Neden Esneriz? Empty
MesajKonu: Neden Esneriz?   Neden Esneriz? Icon_minitimeCuma Nis. 10, 2009 6:13 pm

Sadece uykumuz gelince mi esneriz? Esneme bulaşıcı mıdır? Aslında esnemenin ve fizyolojisinin ardında yatan gerçek hala tam olarak bilinememektedir.

Önceleri esneme, insanın yorgun olduğu zamanlarda kandaki oksijen miktarını artırmak için vücudun yaptığı bir solunum sistemi refleksi olarak düşünülüyordu. Yapılan deneylerin sonucunda, esnemenin, solunum olayına kısa bir destek verdiği, ancak onun önemli bir fonksiyonu olmadığı tespit edilmiştir.

Hem burnumuzla, hem de ağzımızla nefes alabilmemize rağmen, kapalı ağızla esnemek mümkün değildir. En çok ve sık esnemenin olduğu zaman, sabah uykudan kalkma vaktidir. Ortalama bir esneme 6 saniye sürer.

Sadece insanlar değil, kediler, kuşlar, fareler ve birçok canlı türü de esner. Ancak farklı türlerdeki bu davranış biçimi, aynı fonksiyona yönelik olabilir mi? Örneğin insanların gülme olarak yaptığı yüzdeki kas hareketi diğer bazı canlılarda korkunun ifadesi olabilmektedir.

Yapılan araştırmalarda, hayvanların daha çok dikkat gerektiren bir olayı karşılama sırasında esnedikleri, insanların ise, tersine dış uyarılarda azalma olduğunda esnedikleri saptanmıştır.

Derslerde canı sıkılan öğrencilerin değil de, canı sıkıldığı halde uyumamaya çalışanların daha çok esnedikleri gözlemlenmiştir. Bir diğer görüşe göre de, sınava girecek bir öğrencinin veya yarışa girecek bir atletin çok esnemesinin sebebi, organizmanın kendini sakinleştirmesidir.

Esneme de gülme gibi bulaşıcıdır. Esneyen kişinin yüz hatlarında meydana gelen şekillenmenin, diğer insanlar üzerinde esnemeyi teşvik edici bir etki uyandırdığı tahmin ediliyor. Yani nasıl yemek yiyen bir insanı görünce acıkırsak, onun gibi bir şey.

Esnemenin bulaşıcı olduğunu ileri süren bir görüşe göre ise ilk insanlardan kalma bir davranış olarak esnemekteyiz. İlkel atalarımız akşamları ateşin etrafında topluca otururken grubun lideri tüm dişlerini göstererek esner, oturumu kapatır, artık gecenin başladığı, herkesin sabaha kadar yatması ve hareket etmemesi gerektiği sinyalini verirdi. Grubun diğer üyeleri de esneyerek görüş birliği içinde olduklarını beyan ederlerdi.

Günümüzde bu iş için daha karışık teknolojiler kullanılıyor. Baba televizyonu uzaktan kumanda ile kapatıp koltuğundan kalkıyor. Bu nedenle günümüzde esnemenin hiçbir faydası görülmemektedir ve önümüzdeki bir milyon yıl içinde ortadan kalkacağı sanılmaktadır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Neden Esneriz?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Neden ßazıLarımız SoLak?
» Neden ßöcek Yemiyoruz?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ForumLord :: Hayattan Bir Damla.. :: Sizden Gelenler..-
Buraya geçin: