Galatasaray'ın efsane kadrosunun en önemli futbolcularından biri olan Hakan Ünsal, Maraton.Com.Tr editörlerinden İlker Ezibay'ın sorularını yanıtladı.
Fenerbahçe derbisinden Lincoln'ün durumuna, Bülent Korkmaz'ın geleceğinden takımdan gönderilmesi olası oyuncuların durumlarına kadar bir çok soruya içtenlikle cevap verdi.
İşte Hakan Ünsal'ın Maraton.Com.Tr'ye verdiği o röportaj :
- BU DERBİDE FAVORİ GÖRMÜYORUM -
MARATON : Sizce Galatasaray - Fenerbahçe derbisinden nasıl bir sonuç çıkar? Kimi favori görüyorsunuz?
HAKAN ÜNSAL : Ben bu derbide favori göremiyorum. Özellikle bu derbide bir favori göremiyorum. Çünkü takımlar performans olarak çok kötü. Ne oynadıkları belli değil. O yüzden tahmin etmek çok zor.
- EDU'NUN YERİ DOLAR -
MARATON : İki takımda da eksik isimler var bunlar için neler söyleceksiniz?
HAKAN ÜNSAL : Edu'nun sakatlığının Fenerbahçe için çok önemli olmadığını düşünüyorum. Lugano olsa tamam ama Edu'nun yerinin dolacağını düşünüyorum. Alex'in durumu tam belli değil ama oynarsa da Aragones'in nasıl bir takım kurgusu yapacağı önemli olacak bu seferde. Galatasaray'ın eksikleri çok önemli tabii ki. Servet ve Emre Güngör gibi eksiklikler çok önemli.
- ARAGONES'İN NE YAPACAĞI BELLİ OLMAZ -
MARATON : Takımlar nasıl bir kurgu ile yer alabilirler sahada? Lincoln oynamazsa Arda'nın bu boşluğu doldurabileceğini düşünüyor musunuz? Çünkü Arda üst üste çok üst düzey maç oynadı ve çok yoruldu.
HAKAN ÜNSAL : Galatsaray'ın sahaya Gaziantepspor maçındaki kadrosu ile çıkacağını düşünüyorum. Arda içinse bu maç değişik bir motivasyonla çıkacağı maç. Eğer Trabzonspor karşısında oynadığı gibi forvet arkası oynarsa başarılı olabileceğini düşünüyorum. Arda ne kadar yorgun olursa olsun, öyle ya da böyle bir şekilde asistini yapıyor.
Fenerbahçe içinse az önce de söylediğim gibi eğer Alex maça yetişirse, bence sahada Alex, Güiza ve Semih'in aynı anda olmaması, bunlardan birinin kenarda olması gerekir. Ama bu noktada bunun kim olacağı önemli. Gerçi Aragones bu, ne yapacağı belli olmaz. Çok cesaretli davranabilir.
- BUNDAN SONRA LINCOLN'ÜN OYNATILMASI İNTİHAR GİBİ OLUR -
MARATON : Gaziantepspor maçında Lincoln kadroda yoktu, hatta götürülmedi. Lincoln'ün oynayacağını mı düşünüyorsunuz? Götürülmemesi hakkında neler düşünüyorsunuz?
HAKAN ÜNSAL : Bence götürülmemesi normal. Hazır olmadığına dair haberler çıktı. O yüzden götürülmediği söylendi. Ama bence zaten hazır olsa da kendisi gitmeyecelti. Dizim ağrıyor diyecekti, bacağım çekiyor diyecekti, gitmeyecekti. Zaten bu saatten sonra bir teknik adam bu oyuncuya nasıl güvenecek ve oynatacak. Bu şekilde oynatılmaması daha mantıklı. Arda onun yerinde onun görevini bence daha iyi yapıyor. Bakıyorsunuz Baros ileride harika oynuyor. Bu çocuklar canlarını dişlerine takıyorlar. Baros senelerdir Galatasaray'daymış gibi oynuyor. Lincoln 2 senedir Galatasaray'da. Maç kurtarması bekleniyor, maç çevirmesi bekleniyor. Kendisinden çok şey bekleniyor kısaca. Ama bakıyorsunuz Lincoln iki senedir aşağı yukarı 10 maçta doğru düzgün işler yapmış. Bunun haricinde kafamızda Lincoln dendiğinde beliren şey, sorunlu olduğu, mutlu olmadığı, sakat olduğu. Hep böyle şeyler hatırlıyoruz Lincoln ile ilgili. Lincoln'ün artık bu takımdan ayrılması gerekiyor. Bundan sonra onunla devam etmek intihar gibi olur. Son yaptığı iş resmen Galatasaray'ı hiçe saymaktır. Burada Galatasaray ve Lincoln karşı karşıya geldi, Lincoln'de Galatasaray'ı hiçe saydı. Arda onun görevini çok iyi yapıyor. Bence bundan sonra Galatasaray kadrosunun Lincoln'ün değilde Arda'nın etrafında kurulması gerekir. Hem bu sene kalan maçlarda, hem de önümüzdeki sezonlar için.
- ARDA ANCAK 15 MİLYON AVRO'YA SATILABİLİR -
MARATON : Arda'nın olası bir yurt dışı transferinde Lincoln takımda yeniden bir alternatif olabilir mi? Yoksa ne olursa olsun gönderilmesi mi gerekir?
HAKAN ÜNSAL : Arda ancak 15 milyon avro gibi rakamlarla Galatasaray'dan ayrılabilir. Bu parayı veren top class takımlar dediğimiz Barcelona, Real Madrid ve ya Manchester United gibi takımlar olabilir. Ancak bu takımlar olursa Arda bence gitmeli. Zaten Arda'dan gelecek bu parayla Arda'dan daha iyi ve takımı gerçekten sırtlayabilecek bir 10 numara alınabilir. Çünkü Lincoln artık bu saatten sonra alternatif olmayı bırakın, 2. ve ya 3.alternatif bile olamaz Galatasaray'da. Bugün Lincoln'ü kime satsanız 3-5 milyon para kazanırsınız. Mutlak maddi bir zarar göreceksiniz Lincoln'ün gitmesinden. Ama bu maddi zararın takıma verdiği zarardan daha ufak kalacağını düşünüyorum. Baros'a ve Kewell'a bakıyorsunuz çok üst düzey takımlarda mücadele etmişler. Ama canla başla oynuyorlar. Hem mükemmel oynuyorlar hem de karakter olarak sağlamlar. Lincoln kesinlikle gönderilmeli.
- KEWELL FULHAM'A GİTMEZ -
MARATON : Kewell'ın Fulham'a transferi ile ilgili haberler çıktı. Sizce Kewell Galatasaray'dan gider mi?
HAKAN ÜNSAL : Premier League her oyuncunun hayalidir. Ben de orada oynadığım için biliyorum. Çok farklı bir atmosfer orası. Sonuçta Kewell daha önce o ortamı yaşadı. Leeds ve Liverpool gibi iki üst düzey deneyimi var. Buradaki ortamı da gördü. Burada belki bugüne kadar görmediği bir sevgiyi ilgiyi gördü. Eski futboluna dönüş sinyalleri de verdi. Belki çok daha üst düzey bir takımdan teklif gelirse gidebilir. Ama bunun Fulham olacağını sanmıyorum. En azından öyle bir takıma gitmeyeceğini düşünüyorum.
- ASIL SORUN SOL BEKTE -
MARATON : Galatasaray'ın savunmadaki sorunları için neler söyleyeceksiniz?
HAKAN ÜNSAL : Bülent Hoca'nın savunma için artık yapacağı çok bir şey yok. Elindeki bu çünkü. Buna rağmen Galatasaray'da göbekte sorun yaşanması beklenirken sol bekte sorun yaşanıyor. Volkan istenilen verimi veremiyor bir türlü. Bülent Hoca'nın kafasını kurcalayan tek yerin sol bek olduğunu düşünüyorum. Şu anda bir stoperi iyileşse hemen Hakan Balta'yı sola alıp oradaki açığı kaptacağını düşünüyorum. Orta sahayı ayakta tutan iki isim var Galatasaray'da Ayhan ve Barış. Mükemmel mücadele ediyorlar. Orta sahada bu iki isim olmasa Galatasaray'ın işi çok daha zor olurdu diyebilirim.
- GALATASARAY ALTYAPISI RAKİPLERİNİN GERİSİNDE KALDI -
MARATON : Avrupa kulüplerinin yakından takip ettiğini bildiğimiz Semih Kaya gibi genç bir yetenek var Galatasaray'da ve kulübede. Yine Werder Bremen gibi Bundesliga'nın en önemli takımlarından birinden gelmiş Alparslan var, kulübede. Savunma için bunlar bir alternatif olamazmıydı?
HAKAN ÜNSAL : Şu anda şu ortamda bu gençleri oynatmak onların ipini çekmek olur. Onları öyle bir zamanda oynatacaksınız ki, zarar görmeyecekler. Yani zamanı öyle bir ayarlayacaksınız ki kariyerlerini daha başlamadan bitirmeyeceksiniz. Semih çok çok iyi, çok yetenekli bir futbolcu. Alparslan'da takımda sol ayağını en iyi kullanan isimlerden biri. Ama çok ilginç bir durum var, Bülent Hoca ile konuştuğumuzda Semih'in henüz mevkiisinde nasıl oynayacağını bilmediğini söylemişti. Alt yapıdan bugüne gelene kadar nerede duracağı, nasıl pozisyon alacağı kendisine öğretilmemiş. Bülent Hoca şu anda Semih'e bunun eğitimlerini veriyor. Aynı şey Aydın içinde geçerli. Beklenen patlamayı yeteneğine rağmen yapamadı.
MARATON : Galatasaray bugüne kadar hep altyapısı ile övünen bir takımdı ve Türkiye'de bir çok takıma örnek oldu. Ama söylediklerinizden bir başı boşluk ve geri gidiş olduğu izlenimi anlaşılıyor. Altyapının durumu gerçekten bu kadar kötü mü?
HAKAN ÜNSAL : Galatasaray yıllardır sistem takımıydı. Şimdi sistem falan kalmadı. 4 oyuncusu var Galatasaray'ın. Kewell, Arda, Baros ve Lincoln. Bunlar günündeyse kazanıyor Galatasaray. Skibbe'nin gelişi ile takımda bir sistemsizlik ve bir tembellik bir başı boşluk oluştu. Bu altyapıyı da etkiledi tabii ki. Bizim oynadığımız zamanda biz nasıl hazırlanıyorsak altyapıdaki oyuncularda aynı idman şekli ile çalışıyorlardı. Ama şunu söyleyebilirim ki Galatasaray altyapıdaki üstünlüğünü maalesef Beşiktaş ve Fenerbahçe'ye kaptırmış durumda. Önümüzdeki 5 yıl boyunca altyapıdan A takıma oyuncu çıkmayacağını düşünüyorum. Çıksa bile iyi olmayacaklarını düşünüyorum. Bülent Hoca geldikten sonra Galatasaray çalışmaya başladı.
- GALATASARAY ÇALIŞMAYA YENİ BAŞLADI -
MARATON : Bülent Korkmaz'ın takımın başına geçmesi oyuncuları etkiledi mi? Ne gibi değişiklikler oldu sizce?
HAKAN ÜNSAL : Etkiledi tabii ki. Bülent Hoca geldikten sonra oyuncuların performanslarında, yani fiziki performanslarında bir çıkış oldu. Galatasaray 60.dakikada biten bir takımdı. Bülent Hoca geldikten sonra Arda, Baros ve Kewell başta olmak üzere genel olarak takımın performansı yükseldi. Takım şimdilerde 70-75.dakikaya kadar güçlü bir şekilde mücadele edebiliyor. Her hatfa 5-10 dakika bunun üstüne koyabilirler. Takımın gitgide kondisyonu yükseliyor. Mehmet Topal, Servet ve Emre Güngör döndüğünde Galatasaray'ın daha iyi olacağını düşünüyorum. Galatasaray maalesef sezon başında yapılan yanlış seçimlerden dolayı yeni yeni takım oluyor. Sene başında hiç çalışmadı Galatasaray. Sıkı çalışmalar şimdi şimdi yapılmaya başlandı. Galatasaray'ın normalde ilk yarıyı Sivasspor'un 5-6 puan önünde tamamlaması gerektiğini düşünüyordum. Ama başı boşluklardan ve düzgün çalışmadıklarından dolayı çok sakatlık yaşadılar. Ve bu yüzden de pek başarılı olamadılar. Çünkü iyi çalışmazsan başarılı olamazsın.
- KALLI NEDEN GELDİ ANLAMIYORUM -
MARATON : Peki Kalli için neler düşünüyorsunuz? Takıma bir yararı ya da zararı var mı?
HAKAN ÜNSAL : Kalli'yi neden yeniden getirdiler? Neyin danışmanı yaptılar? Ne için getirdiler? Ben bunların hiç birini anlamadım. Sanırım Adnan Polat'ın Kalli'ye bir vefa borcu var ve bunu ödüyor. Zaten Bülent Hoca göreve ilk geldiğinde Kalli'yi taca atmış onun altında olmadığını belirtmişti. Şimdi Kalli için altyapı falan deniyor ama ben bir vefa borcu olduğunu düşünüyorum. Çünkü aldığı paralarda az paralar değil. Ona verilecek para ile altyapıdaki hocalara daha iyi paralar ödenebilir. Takıma yatırımlar yapılabilir. Zaten Kalli gelene kadar Galatasaray Skibbe'ye rağmen iyi maçlar oynuyordu. Hertha Berlin, Benfica ve Olimpiyakos maçlarındaki Galatasaray'ı düşünürsek Kalli geldikten sonra Galatasaray tam olarak bitme noktasına geldi, durdu bile diyebiliriz. İşte yeniden Lincoln sorunu doğru, takım kötü oynamaya başladı.
- FENERBAHÇE MAÇI KADER MAÇI -
MARATON : Fenerbahçe maçı Galatasaray için sizce ne ifade ediyor? Galatasaray'ın bu maçı kazanması ve ya kaybetmesi takımda ne gibi dengeleri değiştirir?
HAKAN ÜNSAL : Galatasaray bu derbiyi kazanırsa derbinin morali bundan sonraki haftalar için bir avantaj olur. Galatasaray'ın bundan sonraki haftalarda bir fikstür avantajı olduğunu düşünüyorum. Bülent Hoca için ise bir sonraki sene kalıp kalmayacağının göstergesi bir maç olacak bu. Çünkü kazanması çok önemli onun için. Hatta sadece Bülent Hoca değil, Hasan Şaş, Ümit Karan ve bazı gençlerin kaderi bu maçta çizilecek gibi geliyor bana. Belki bir sonraki sene ağabeylik yapsın diye Hasan Şaş takımda tutulabilir ama Ümit Karan'ın durumu daha kritik geliyor bana. Bu sene 27 maç oldu golü yok. Hatta seneye 2.forvet olarak bile düşünülmeyeceğini sanıyorum. Bu Fenerbahçe maçı Galatasaray için kader maçı olacak